Vertaisryhmien voima

Vertaistukitoiminta on yksi verkko joka voi ottaa vastaan, kun tarvitsee todellista tukea, kannattelua elämäänsä ja kasvua vaikeiden vaiheiden yli. Mutta samalla se voi olla myös ryhmä, jonka avulla löydät elämääsi tarkoituksen ja suunnan, työkalut ja keinot päästä siihen elämään, joka sinun oli tarkoituskin elää.

 

Mitä vertaisryhmästä saa?

Saat valtavan suurta mielenrauhaa siitä, että on muitakin samankaltaisessa tilanteessa olevia kuin sinä. Kasvat suhisemalla ja opit puhumaan rehellisemmin, kun tulet todella kuulluksi. Opit itse kuuntelemaan niin syvällä tasolla, että ihmiset puhkeavat kukkaan kuuntelusi voimasta. Opit kannattelemaan mitä tahansa vaikeaa ongelmaa yhdessä toisten kanssa.

Löydät kollektiivisen tavan suhtautua syvään suruun, karmeaan pahoinvointiin ja riehuvaan raivoon, jolloin yhteinen välittäminen muuntaa ne puhtaaksi voimaksi, tarkoituksenmukaiseksi toiminnaksi ja iloksi.

Vertaisryhmässä löytää aitoa välittämistä, todellisia tarinoita, suoraa vuorovaikutusta, rooleista vapaita ihmisiä ja täysin uudenlaisen itsensä.

Lue oma tarinani.

Kenelle vertaisryhmä sopii?

Kaikille sellaisille, jotka kykenevät ottamaan toisten tukea vastaan, aluksi vain ihan pikkasen. On hyvä jos pystyy jakamaan elämästään samankaltaisen kivun, jota muut ryhmäläiset käyvät läpi. Oikeastaan kysymys on kasvukivuista ja sellainen joka uskaltaa tuoda rehellisesti oman todellisuutensa luottamukselliseen ryhmään, antaa valtavan lahjan itselleen ja toisille.

Ryhmiä voi perustaa esimerkiksi syöpäsairaiden läheisille, eroa käsitteleville, toimeentulon kanssa kipuileville, läsnäolevaan elämäntapaan pyrkiville, eri tavoin addiktoituneille ja vaikka elämästä ahdistuneille. Tärkeintä ryhmää perustaessa on kutsua sinne sellaisia, joita ryhmän teema varmasti puhuttelee.

Ryhmä toimii aina vapaaehtoispohjalta, eikä niistä saa kukaan ottaa rahaa muuta kuin vuokraan ja mahdollisiin tarjoiluihin, kolehtiperiaatteella. Näin ollen ne sopivat myös kaikille sellaisille, joilla ei ole varaa hoitaa itseään terapioissa tai muiden hyvien ammattilaisten parissa.

 

Miten vertaisryhmä parhaiten toimii?

Yleensä vertaisryhmissä on kiertävä puheenvuoro sen jälkeen, kun on luettu jokin kaikkia kiinnostava teksti. Sitten jokainen saa kertoa joko tekstin pohjalta ajatuksia tai vain sitä mitä mieleen siinä hetkessä juolahtaa. Jos haluat perehtyä hyvin toimivan ryhmän periaatteisiin, niin lue ne täältä.